Het einde van de halogeen: hoe relamp je je armaturen naar led - Living in Style Leuven
746
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-746,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,fs-menu-animation-underline,popup-menu-text-from-top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Het einde van de halogeen: hoe relamp je je armaturen naar led

Het einde van de halogeen: hoe relamp je je armaturen naar led


Er is een nieuw tijdperk aangebroken in de wereld van verlichting, namelijk de uitfasering van de halogeenlamp. Het uitfaseringsbeleid (naar) van hoogverbruikende lampen heeft ervoor gezorgd dat we enkele jaren geleden al afscheid namen van de klassieke gloeilamp, maar nu zeggen we stilletjesaan ook vaarwel tegen de halogeen. Stilletjesaan, want vele verlichtingszaken hebben nog een voorraad aan halogeen…

 

Wat betekent dit concreet?

Sinds september 2016 mag er geen productie of invoer meer plaatsvinden van halogeenlampen op 230V met een reflector. Vanaf september 2018 geldt dit voor alle halogeenlampen.

 

Relampen, een intrede van led

Verlichtingszaken verkopen, voor de reeds uitgefaseerde modellen, momenteel enkel nog hun voorraad aan halogeenlampen, aangezien invoer niet meer mogelijk is. Dit betekent dat als jouw gewenste halogeenlamp niet meer op voorraad is, het tijd is om te relampen. Voor een heel aantal halogeenlampen zijn er ledvervangers voorhanden, waardoor jij niet genoodzaakt bent een volledig nieuw armatuur te kopen. Een eenvoudige switch naar led dus!

 

Aandacht voor een transformator

Een halogeenlamp met een transformator, bijvoorbeeld een laagspanningsspotje van 12V, vereist de nodige aandacht bij het relampen. Transformatoren zijn immers in een aantal gevallen niet geschikt voor ledlampen. Bij het vervangen van een halogeenlamp met transformator is het dus aangeraden om eerst te kijken welke transformator er is en of  het nodig is om deze ook te vervangen.

Wij geven je alvast enkele tips waar je op moet letten:

  • Past de fitting en de vorm van de lamp in het armatuur?
  • Is mijn transformator compatibel met een ledlamp? (Indien transformator aanwezig)
  • Wanneer je wil dimmen: is mijn dimmer compatibel met mijn ledlamp?

 

Fabrikanten aan de slag

Verlichtingsfabrikanten bleven niet bij de pakken zitten en spelen gretig in op deze wijziging. Als gevolg hiervan zijn er nu talloze armaturen op de markt waarin een ledlichtbron vast geïntegreerd zit. Het integreren van led brengt voordelen met zich mee:

  • Meer lichtopbrengst ten opzichte van het verbruikt vermogen
  • Veel meer mogelijkheden naar design en het decoratief ontwerp van armaturen
  • Langere levensduur van de lichtbron door een betere koeling

Nooit een slecht idee om een armatuur met geïntegreerde led te kopen, dus!

 

Jouw noden in de schijnwerper

Wil je meer weten over ledverlichting, wil je lichtadvies of ben je op zoek naar nieuwe verlichting? Laat je adviseren in een lichtspeciaalzaak zoals Light Unit. Wij geven jou graag de nodige tips en helpen jou bij het maken van een doordachte keuze!

 

Light Unit

Geert, Ilse en hun team met lichtadviseurs helpen jou graag bij het maken van jouw keuze. Met een uitgebreid aanbod aan zowel Belgische, als internationale merken van verlichting en wooninrichting, creëren ze voor jou een optimale balans voor jouw woning. Hun ambitie is het maken van een creatief lichtontwerp met een balans tussen functionaliteit, sfeer, esthetiek en budget. Een bezoek aan Light Unit brengen? Ga eens langs voor een originele en creatieve benadering van verlichting en woonaccessoires in huis en tuin.

Meer over Light Unit

Datum

September 15, 2017

Categorie

Indoor

Auteur

Ilse Coppens