Tuinplant van de maand juli: de olijfboom - Living in Style Leuven
1356
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1356,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,fs-menu-animation-underline,popup-menu-text-from-top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Living in Style Woonexperts:

Tuinplant van de maand juli: de olijfboom

Tuinplant van de maand juli: de olijfboom

De zomer is de periode dat de vruchten aan de olijfboom tevoorschijn komen, afhankelijk van de leeftijd van je boom. Aangezien we een belangrijke periode tegemoet gaan voor een goede oogst, is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan je olijfboom.

 

Ontstaan

De wetenschappelijke naam ‘Olea’ is afgeleid van het Latijnse ‘oliva’ dat weer uit het Griekse ‘elaia’ komt en zoveel betekent als ‘olijffruit’. Uit fossiele resten komt naar voor dat de plant al 20 tot 40 miljoen jaar op de aarde groeit. De olijf heeft zich zo’n 6000 jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar het zuiden van Europa. De olijf wordt alleen maar mooier en knoestiger naarmate hij langer leeft, zo kan een olijfboom wel 1000 jaar worden. De charme van de olijf zit in de combinatie van de knoestige stam en de zilvergroene blaadjes. Dankzij zijn karakteristieke uitstraling brengt de plant onmiddellijk een zuidelijke sfeer op het terras of balkon. De plant bij uitstek dus als je graag even wil doen alsof je je bevindt in de landen rond de Middellandse Zee.

 

Olijfboom aankopen? Let hierop!

Sta je op het punt om een olijfboom te kopen? Dan zijn er enkele punten waar je rekening mee dient te houden. Ten eerste moet elke olijfboom een plantenpaspoort hebben, anders mag de plant niet verhandeld worden. Op deze manier ben je zeker dat de plant vrij is van ziektes en plagen. Op vlak van ziektes moet je vooral letten op dop- en wolluis. Dit is een ziekte waardoor de boom groeikracht verliest en verkleurde bladeren of vervormingen krijgt. De prijs hangt af van de leeftijd en het aantal takken, hoe hoger deze ligt, hoe hoger de prijs ook zal liggen.

 

Verzorging

De olijfboom staat graag op een warme en zonnige plaats. Daarnaast heeft ze ook regelmatig water nodig, dat is noodzakelijk voor hun groei. Van nature wortelen olijfbomen diep in de grond en kunnen ze een tijdje zonder water. Is de boom net aangeplant? Dan moet je de grond goed vochtig houden. De grond waar de boom in staat moet plakkerig zijn, dit kan je dus gemakkelijk controleren door zelf je vinger in de grond te steken. Een té natte bodem is vervolgens ook weer niet goed, de voorwaarde is dat het water altijd moet kunnen weglopen. Wanneer je olijfboom in een pot staat kan je dus best zorgen voor voldoende gaten.

 

Heb je graag advies over hoe je je oogst steeds kan optimaliseren? Breng dan een bezoekje aan Greenstyle! Ze helpen je graag verder!

 

Greenstyle

De derde generatie specialisten in kamerplanten zorgt voor de groene touch in huis! Bij Greenstyle zorgen vakmensen, met een passie voor groen en gespecialiseerd in planten voor binnen en buiten, voor jouw ideale groene thuisomgeving. Kennismaken met deze vakmensen? Laat jouw adviseren in hun showroom of neem even contact met hen op!

Meer over Greenstyle

Datum

Juli 17, 2018

Categorie

Outdoor, Woonexpert

Auteur

Tony Vannerum